Scuba Diving: Open Water Diver
Maarten Vervaat, Timon Moll

Duikcursussen  OWD-Cursus  Deelname    Data    Kosten    Risico's

Opbouw van de SSI Open Water Diver cursus

De cursus bestaat uit een introductie en drie modules (theorie, zwembad en buitenwaterduiken), die alle drie onafhankelijk van elkaar van elkaar kunnen worden gevolgd.

Introductie

Tijdens de introductie gaan we nader in op de opbouw van de opleiding en maken we een proefduik in het zwembad om voor het eerst te ervaren hoe het is om met perslucht te kunnen ademen, zwemmen en zelfs gewichtsloos te kunnen zweven onder water. Als je al een duikintroductie hebt gevolgd, dan is de introductie niet verplicht.

Theorie

Het theoriedeel bestaat grotendeels uit thuisstudie. Tijdens de theorielessen wordt op vijf doordeweekse avonden of tijdens twee hele dagen in het weekend de stof nader toegelicht en enigszins verdiept. Hoe beter je je thuis voorbereidt, hoe minder tijd we aan de theorie hoeven te besteden en hoe meer tijd we over houden voor het zwembad.
Met behulp van de Open Water Diver DvD en het cursusboek maak je thuis zelfstandig je de belangrijkste theorieonderwerpen eigen:

  • samenstelling van de snorkel- en duikuitrustinggebruik van de duikuitrusting
  • de effecten van water en druk op je lichaam (medische en natuurkundige aspecten van het duiken)
  • diepte, tijd en de duiker (het plannen van veilige, verantwoorde duiken om de mogelijke risico's van de duiksport te voorkomen)
  • de onderwaterwereld (duikomstandigheden, golven, getijden, stroming en onderwaterleven)
  • zelfstandig duiken (organiseren en plannen van duiken en duikactiviteiten)

Zwembad

Tijdens de zwembadlessen leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om op een comfortabele en veilige manier te duiken. Je leert hoe je je onder water kunt voortbewegen terwijl je zoveel mogelijk je energie spaart en je vrijwel gewichtsloos onder water kunt zweven. Daarnaast leer je een aantal vaardigheden die je in staat stellen om kleine problemen die zich onder water kunnen voordoen, zoals een volgelopen masker of een ademautomaat die per ongeluk uit je mond valt, eenvoudig kunt verhelpen. Tot slot leer je een aantal veiligheidsprocedures die je in staat stellen om effectief om te gaan met eventuele noodsituaties.

Buitenwaterduiken

Tijdens de vijf buitenwaterduiken leer je alle vaardigheden die je je in het zwembad hebt eigen gemaakt toe te passen in een werkelijke duiksituatie. Je herhaalt de meeste oefeningen die je in het zwembad hebt geleerd en laat zien dat je in staat bent zelfstandig je duik te organiseren, te plannen, uit te voeren en de lokale weers- en wateromstandigheden te beoordelen.

Brevettering

Na succesvolle afronding van de hele cursus ontvang je je Open Water Diver brevet, dat je in staat stelt om overal ter wereld in omstandigheden vergelijkbaar aan of makkelijker dan de omstandigheden tijdens je cursus, zelfstandig te duiken met een buddy. En eigenlijk is dat maar het begin. Als je eenmaal gegrepen bent door het duiken kan je een keuze maken uit vele vervolgopleidingen (Specialties) om nieuwe ervaringen op te doen, je duikvaardigheden te verbeteren en te leren duiken op groter dieptes, in bergmeren, 's nachts, op wrakken of met een foto- of videocamera.