Scuba Diving: Deelname
Maarten Vervaat, Timon Moll

Duikcursussen  OWD-Cursus  Deelname    Data    Kosten    Risico's

Deelname aan de cursus

In 10 dagdelen kan je een volledige Open Water Diver cursus volgen die je een internationaal brevet geeft waarmee je overal ter wereld kunt duiken. De maximale groepsgrootte is 8 cursisten, maar je kunt er ook voor kiezen om samen met je buddy te leren duiken of zelfs om privéles te nemen. Een aantal voorwaarden vooraf is van belang om deel te kunnen nemen aan de cursus:

1) Duikmedische keuring: om te kunnen duiken hoef je geen topsporter te zijn. Iedereen met een normale conditie kan leren duiken. Verder zijn er een aantal contra-indicaties (zoals zwangerschap, hartklachten, longproblemen, recente operaties, problemen aan oren of sinussen) die te maken hebben met de drukverschillen waaraan je lichaam bloot komt te staan tijdens duiken. Meer informatie over de keuringen en een vragenlijst over je medische geschiedenis die tijdens de keuring behandeld wordt vindt je hier:

Niet alle problemen die in de vragenlijst genoemd worden leiden overigens tot afkeuring, maar het zijn indicaties voor de duikarts om nader te bekijken of het tot een probleem tijdens het duiken zou kunnen leiden. Je kunt de keuring laten uitvoeren door een duikmedisch arts die aan de duikschool, Holland Diving is verbonden.

2) Thuisstudie: om de tijd die we doorbrengen in het theorielokaal zoveel mogelijk te beperken en maximaal te profiteren van de praktijklessen, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. De cursus is zo ontworpen dat je met behulp van het cursusboek en de video de theorie zelfstandig doorneemt. Je bestudeert voorafgaand aan de cursus de hoofdstukken uit het cursusboek, bekijkt de video en maakt de studievragen. Tijdens de theorielessen herhalen we kort de belangrijkste informatie en gaan we iets dieper in op zaken die je niet helemaal duidelijk waren of waar je wat meer over wilt weten.

3) Uitrusting: kennis over samenstelling en gebruik van je duikuitrusting is van groot belang. Onder water hangen je veiligheid en comfort voor een groot deel af van je materiaal. Voor veel cursisten is de aanschaf van een volledige duikuitrusting een te grote investering ineens. Vandaar dat de huur van de duikuitrusting bij de cursusprijs is inbegrepen. Een uitzondering hierop vormt de snorkeluitrusting (duikbril/masker, snorkel, vinnen en schoentjes). Er zijn grote verschillen in pasvorm en uitvoering. Afhankelijk van je lichaamsvorm, beenkracht en de omstandigheden waaronder je gaat duiken bepalen een goed zittend masker en geschikte vinnen voor een groot deel hoe comfortabel je duikt.